مختصری در باب نویسندهی کتاب (نام کامل ، تاریخ تولد، محل زندگی، شرح حال، درجه علمی و…):
مرحوم ابوالحسن، محدباقر بیرجندی در ربیعالاول سال ۱۲۷۶ در روستای گازار قائن، از توابع استان خراسان به دنیا آمد.
آیتالله بیرجندی در ۲۲ سالگی به درجهی اجتهاد رسید و در سال ۱۲۹۶ هجری به نجف اشرف رفت و از محضر استادان بزرگی مانند: میرزا حبیبالله رشتی، آخوند خراسانی و حضرت آیتالله محمد حسن شیرازی بهرهگیری و استفاده نمود. …
نگاهی کلی به بخش های کتاب:
این اثر یکی از منابع تاثیر گذار در حوزهی مداحی و ذاکری است. اثری که تا به امروز طراوت و تازگی خود را حفظ کرده و به شکلهای مختلف به چاپ رسیده است. این کتاب دارای ۳ بخش، مقاله یا گفتار است. در مقالهی اول به طرح شرایط وعظ و واعظ و منبر و مستمع میپردازد، که خود از یک مقدمه و چهار فصل تشکیل شده است.فوائد و شأن و جایگاه منبر از مواردی هستند که به طور خلاصه و کوتاه در مقدمهی این مقاله به آن ها پرداخته میشود.
ویژگیهای کتاب:
در این کتاب پنج حوزه نقد وجود دارد که از امتیازات کتاب محسوب میشود:
۱- نقد منابر و مراثی و اقوال در باب کربلا
۲- نقد علمی ایشان بر برخی از علمای بزرگ مانند شیخ بهایی، فیض کاشانی و حر عاملی به نحوی بسیار احترام آمیز.
۳- نقد تصوف و عرفان
۴- نقد بهائیت: در این دوره بهائیت آغاز به فعالیت کرده است. آیت الله بیرجندی به شدت به این جریان میتازد و بعضی از آراء و اندیشههای آن را مطرح میکند.
۵- نقد دانشمندان اهل کتاب: همانطور که گفته شد به دلیل آشنایی ایشان با ادیان مختلف، به وقایع کربلا اشاره کرده و آرای دانشمندان اهل کتاب را در این باره نقل میکند.
نقدهای وارد بر کتاب:
۱- هر چه به آخر کتاب نزدیکتر میشویم آثار خستگی نویسنده در متن آشکارتر میشود به گونهای که گاه از بحث خارج شده و چاشنیهای اضافی آورده یا به اندازهکافی به بحث نپرداخته است. پراکندگی در مباحث نیز دیده میشود.
۲- کتاب، در عین حالی که فصلبندی شده، منظم نیست و تداخل موضوعات بسیار زیاد است.
۳- بیش از حد از خواب و رویا استفاده کرده است و کلمه واقعه را فراوان به کار میبرد. واقعه، به چندین معنا استفاده میشود، هم به معنی خواب است و هم به معنی مرگ و گاه نیز به معنی روز قیامت و رخداد بزرگ«اذا وقعت الواقعه…».
نوع نگارش کتاب: (تاریخی، تطبیقی، تحلیلی، تاریخی -تحلیلی، روایی…)
تاریخی- تحلیلی
برخی منابع مورد استفاده در نگارش کتاب:_
توصیه شده است در چه زمینه ای مورد استفاده قرار گیرد:
به دلیل اینکه از خواب در نگارش کتاب زیاد استفاده شده قابل استفاده و اعتماد برای حوزه پژوهش و تحقیق نیست. در این کتاب چون شرایط اهل منبر ذکر شده قابل استفاده برای اهل منبر(واعظین و ذاکرین) میباشد.
ترجمه هایی که تا به حال از این کتاب صورت گرفته است: ___