مختصری در باب نویسندهی کتاب (نام کامل ، تاریخ تولد، محل زندگی، شرح حال، درجه علمی):
محمد مهدیبنابی ذر نراقی در سال(۱۱۲۸ه.ق) در شهر نراق از توابع شهرستان کاشان به دنیا آمد و حضور این شخصیت سرآغاز ایجاد یک تحول بزرگ در کاشان بود. ایشان بیشتر به واسطهی فرزندش«ملا احمد نراقی» شناخته میشود. او فقط به خواندن فقه و اصول اکتفا نکرد بلکه کوشید تا به حوزههای علمی مختلف مانند حساب و هیئت نیز وارد شود. ایشان در زمینهی اخلاق نیز مطالعات وسیعی داشت و کتابش به نام (جامع السادات) یکی از بهترین کتابهای اخلاقی در حوزهی اسلام است و خیلی ها او را به واسطهی این کتاب میشناسند.
نگاهی کلی به بخش های کتاب:
محرق القلوب به معنی کتابی است که دلها را شعلهور میکند و به نام غمهای جانسوز در تاریخ مصیبتهای اهل بیت(ع) ترجمه شده است. این کتاب سخنرانی بوده است؛ یعنی اینکه ایشان سخنرانی میکرده و دیگران مینوشتند. نگاه کتاب به واقعه کربلا نگاه سوگ است و از بیست مجلس تشکیل شده است. متن بعضی از این مجالس کوتاه است اما برخی طولانیتر هستند. شش مجلس از این بیست مجلس به عاشورا اختصاص ندارد و مربوط به شهادت دیگر اهلبیت(ع) است.
ویژگیهای کتاب:
یکی از ویژگیهای کلی کتاب این است که در هر بخش ابتدا از رنجها و بلاها سخن میگوید.
نقدهای وارد بر کتاب:
۱- اشکالات عمده و قابل توجهی در نقلهای تاریخی این کتاب وجود دارد، بنابراین مطالب این کتاب را نباید بدون اتکاء به مستندات تاریخی نقل کرد.
۲-در نقل حوادث، سیر تاریخی وقایع به درستی در نظر گرفته نشده است و مطالب چینش و سازمان دهی علمی و مطلوبی ندارند.
نوع نگارش کتاب (تاریخی، تطبیقی، تحلیلی، تاریخی -تحلیلی، روایی) :
روایی- تاریخی
توصیه شدهاست در چه زمینهای مورد استفاده قرار گیرد:
از اشعار و مطالب این کتاب میتوان در مجالس عزاداری استفاده کرد.