-تبار و نژاد:
جناده بن الحرث المذحجی المرادی السلمانی اهل کوفه بوده است. سلمان تیرهای از مراد و مراد شاخهای از قبیله مذحج هستند.
-زمان پیوستن به ابا عبدالّله:
وی همراه امام از مکه به کربلا آمد. همسر و فرزندش عمرو (عمر) نیز با وی همراه بودند.برخی نیز پیوستن وی را همراه با مجمّع و عائذ و عمرو بن خالد و واضح مولی حرث و سعد مولی عمرو بن خالد در منزلگاه زباله دانستهاند.گویا پس از شهادت مسلم، مخفی شده و سپس از مخفیگاه بیرون آمده و به مکه رهسپار گردیده است.
-نحوه شهادت:
او همراه با یاران همسفرش دسته جمعی به میدان رفتند و جنگیدند و محاصره شدند. ابوالفضل العباس آنان را از محاصره نجات داد. اما دوباره برگشتند و جنگیدند تا به شهادت رسیدند. برخی نیز شهادت او را در حمله اولی نوشتهاند.
-سن:
۷۰ سال
-ویژگیها و فضایل:
فداکار، شجاع، اهل زهد و عبادت، از اصحاب پیامبر، رزمنده حنین، صفین، یار امام علی(ع) و امام مجتبی(ع) و یاور مسلم در کوفه، بصیرتمند به دین و اهل بیت، تالی قرآن و راوی روایات.
-نام در زیارتنامهها و منابع:
در زیارت ناحیه مقدسّه و رجبیه نامش ذکر شده است و در کتب معتبر مانند: اعیان الشیعه:ج۴،ص۶۲، مناقب آل ابیطالب:ج۴،ص۱۱۳،بحارالانوار:ج۴۵،صص۶۴ و۷۲،الاقبال:ج۳،ص۷۹،تاریخ طبری:ج۵، ص۴۴۶، انساب الاشراف:ج۳،ص۱۹۸، رجال الطوسی:ص۷۲، تنقیح المقال:ج۱،ص۲۳۴، قاموس الرجّال:ج۲،ص۷۲۴، ابصار العین:۱۴۴، انصار الحسین:ص۷۹، و… به وی اشاره شده است.
-رجز:
انـا جُـنادٌ و انـا ابن الحارث لـستُ بــخوّارٍ و لا بــناکثٍ
عن بیعتی حتّی یرثنی وارثی الیوم شلوی فی الصعید ماکِث
ممکن است رجز را در هنگام نبرد عمومی گفته باشد. شاید نیز با اتکا به این که رجز در نبرد تن به تن گفته میشد، در نبرد جمعی با همراهان همنبرد این رجز را سروده باشد.
-اطلاعات دیگر:
۱٫ برخی نوشتهاند همراه عمرو بن خالد صیداوی خود را از کوفه به مکه رساند و با امام همراه شد.
۲٫ نام جناده بن حرث بر اثر اشتباهات و استنساخات، در تاریخ طبری و مناقب جابر بن حارث سلمانی، در رجال طوسی: جناده بن حرث، در زیارت ناحیه مقدسه حباب بن حارث سلمانی، در اقبال حسان بن حارث وارد شده است. شاید نقل طبری اصح اقوال باشد (شهدای انقلاب کربلا:ص۱۷۲)
۳٫ وی را با نام های جناده، جابر، جبّار، حباب، حیّان، حسّان، حیاه و عباده و نام پدرش را حرث و حارث نگاشتهاند. و نسبت قبیلهای او را سلمانی و سلمانی ازدی گفتهاند.
۴٫ برخی پیوستنش را به امام در عذیب الهجانات نوشتهاند.
-معرفی جناده بن کعب بن حارث انصاری در منابع فارسی موجود در کتابخانهی تخصصی مؤسسهی فرهنگی هنری فرهنگ عاشورا- دزفول:
آینهداران آفتاب دکتر محمدرضا سنگری ۷۹۷
شهدای صدر اسلام و شهدای کربلا سید علیاکبر قرشی ۹۷
سه مقتل گویا عبدالرحیم عقیقی بخشایشی ۱۳۲
ناسخالتواریخ میرزا محمدتقی سپهر ۴۵۴
واقعهی کربلا شیخ عباس قمی ۲۲۶
فیضالدموع محمدابراهیم نواب تهرانی ۱۸۸
قطعهای از بهشت علی نجاتی(سیرجانی) ۳۵۳
قطعهای از بهشت(جلد۲) علی نجاتی(سیرجانی) ۲۹۵
تاریخ زندگانی امام حسین(ع)(جلد۲) عمادالدین حسین اصفهانی ۳۴-۳۲