خانه / معرفی کتاب و پایان نامه / معرفی کتاب کتابخانه / (اوّلین تاریخ کربلا: ترجمه مقتل الحسین(ع)

(اوّلین تاریخ کربلا: ترجمه مقتل الحسین(ع)

نام کتاب:اوّلین تاریخ کربلا: ترجمه مقتل الحسین(ع)
ترجمه و نگارش
: علی کرمی
محل نشر
: قم
ناشر: مؤسسه مطبوعاتی دارالکتاب(جزایری)
تاریخ انتشار
: ۱۳۷۸
تعداد صفحات:۴۸۰

کتاب حاضر ترجمه و نگارش«وقعه الطّف» یا‌ »مقتل الحسین» ابومخنف کوفی، نخستین تاریخ نگار شیعه است.
آقای کرمی مترجم این کتاب در معرفی مؤلف کتاب مقتل الحسین ذکر می‌کند که ابومخنف اولین تاریخ نگار واقعه کربلا است، این تاریخ‌نگار، کتاب‌های بسیاری در تاریخ و سیره دارد از جمله کتاب‌های«مقتل الحسین» است که دانشمندان بزرگ و علمای پیشین از آن روایت کرده و بر آن اعتماد نموده‌اند،اما متأسفانه آن کتاب
از بین رفته و اینک حتی نسخه‌ای از آن نیز در دسترس ما نیست اما آن کتابی که اینک به عنوان «مقتل ابومخنف» در دسترس است،نه تنها از او نیست، که از هیچ یک از تاریخ‌نگاران و روایتگران مورد اعتماد نمی‌باشد…

در این کتاب لیست‌های کامل و گسترده‌ای از نام روایتگرانی که میان «ابومخنف» و رویدادهای تاریخی قرار گرفته‌اند تهیه و در شش گروه تنظیم و نگارش شده است.
۱- کسانی که خود مستقیم شاهد رویدادهای غمبار عاشورا بودند. ۲- کسانی که خود شاهد واقعه کربلا بوده‌اند اما ابومخنف با یک یا دو یا سه واسطه از آنان روایت می‌کند. ۳- کسانی که پیش از عاشورا و یا پس از آن دست‌اندرکار بوده و رویدادها را به «ابومخنف» حکایت و روایت کرده‌اند ۴- کسانی که پیش از عاشورا و یا پس از آن دست‌اندرکار بوده اما ابومخنف نه به طور مستقیم بلکه با یک یا دو واسطه از آنان روایت می‌کند. ۵- گروه پنجم دربردارنده‌ی نام راویانی است که نه گواه واقعه عاشورا بوده‌اند و نه در رخدادهای پیش و پس از آن، دست‌اندرکار بوده و حضور داشته‌اند، بلکه تنها واسطه‌ی روایت «ابومخنف» می‌باشد. ۶- لیست ششم دربردارنده‌ی نام راویان عدالت پیشه و درست‌کردار و آگاهی چون امامان نور و یاران آنان می‌باشد.

…بعد از مرگ معاویه، یزید سعی دارد تا با زور و نیرنگ با مردم بیعت کند اما امام حسین(ع) با یزید فاسق بیعت نمی‌کند و به همراه خانواده‌اش از مدینه به قصد مکه،خارج می‌شود و بعد از اتفاقاتی که در مکه به وجود می‌آید به طرف کوفه رهسپار می‌شود…

آقای کرمی در این کتاب، واقعه کربلا را در ۱۵ بخش تنظیم و نگارش کرده است که علاوه بر آنچه در بالا به آن اشاره شده به شهادت امام حسین(ع) و یارانش در روز عاشورا، اسارات اهل بیت(ع) و قیام‌های پس از واقعه عاشورا نیز می‌پردازد.

عناوین بخش‌ها عبارتند از:
۱- سالار شایستگان در مدینه ۲- در کنار کهن‌ترین معبد توحید۳- سفیر سالار شایستگان ۴- حرکت سومین امام نور از مکه ۵- از مکه تا کربلا ۶- رویارویی«عمربن سعد» با سالار شایستگان ۷- رویدادهای شب عاشورا ۸- بامداد عاشورا ۹- آغاز پیکار ۱۰-قهرمان بلند آوازه‌ی هاشمی ۱۱- و اینک سالار شایستگان ۱۲- کاروان اسیران آزادی‌بخش ۱۳- خاندان رسالت در مدینه ۱۴- نهضت توّابین ۱۵- سرگذشت پرماجرای مختار

برخی از منابع استفاده شده در نگارش کتاب:
۱- مقاتل الطالبیین ۲- تذکره ۳- مروج الذهب ۴- الارشاد

telegram

همچنین ببینید

حماسه عاشورا، قیام امام حسین از دیدگاه امام خمینی (ره )

نام کتاب: حماسه عاشورا،قیام امام حسین(ع) از دیدگاه امام خمینی (ره )   گردآورنده: مرتضی روحانی ...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.